С около 4 пъти скачат цените на дините от борсата до магазините, съобщи Монитор. В момента на борсите в страната вносните дини се продават средно по 0.15 лв за килограм, а родните са около 3 пъти по-скъпи - по около 0.40 лв. На тържището столичния кв. „Дружба” цените са варирали от 45 до 65 ст., като са се продавали само дини от Македония и Гърция. В столичните супери цените на вносните любеници тръгват от 60 ст. нагоре. Най-качествените, докарани от Гърция, надвишават 90 ст.
 
Според председателя на борсовата комисия Владимир Иванов на тържищата в страната предлаганите български дини са малко.
 
„Основните доставки са от Гърция, главно от Солун. Някога докарваха и от остров Крит, но от там са много по-скъпи. Масовото предлагане от нашите производители все още предстои", обеснява Иванов.
 
Йордан Йорданов, производител на дини от Генерал Тошево,  напомня, че по правило българските излизат на пазара най-рано към 20 юли, но тази година студената пролет с много дъждове е забавила засаждането им. По тази причина по-рано от началото на август няма да има големи количества български дини, вносът на гръцките ще продължи до края на юли. 
 
От останалите български плодове по борсите в страната с най-нисък дял от около една трета са ябълките, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
 
„При масово бране на прасковите у нас делът им по тържищата е обикновено около 35%”, пояснява шефът на ведомството Владимир Иванов.
 
В момента по борсите в страната 81% от ягодите са български, а също и над половината от кайсиите. По думите на Иванов от зеленчуците с най-голям дял от 85% са българските картофи, а доматите ни са 59%. Според него е време българските производители на плодове и зеленчуци да започнат да се сдружават, за да са по-конкурентни на пазара.