Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) получи покана от земеделското министерство за участие в работна група заради изготвения SWOT анализ от Института по аграрна икономика, научи Агри.БГ. Срещата ще се състои на 9 септември 2019 г в Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

След 3 години борба: Финализират Закона за горивата през октомври

Преди дни НАЗ публикува своето становище за изготвения анализ с остра критика за липса на изходни данни, както и за неправилно използвани данни от Агростатистиката, която ресорното ведомство изготвя.

„Според нас ясно трябва да се разграничи стопанската единица, хората, които работят и тези, които работят и отглеждат само за собствени нужди“, каза председателят на НАЗ Костадин Костадинов пред Агри.БГ.

Според асоциацията, анализът на много места включва препоръки, неподкрепени с данни, които не съответстват на възложеното задание. Стилът на изложението не е неутрален, безпристрастен и независим.

„Не сме съгласни с част от изводите, които определяме като неясни, противоречиви и необосновани. В анализа не трябва да се изразяват отношения.

Посочената в анализа бройка от 220 хиляди стопанства от 2016 г. е невярна. Това не са действащи стопански единици. Трябва да предупредим, че ако се използва тази бройка на стопанствата, това ще бъде опасно и подвеждащо, както и изкривяващо програмирането на европейските и национални средства за земеделие“, пише НАЗ в своето становище.

Асоциацията настоява срещата и работните групи в МЗХГ да бъдат по сектори.

„Искаме среща по сектори, защото не може, а и няма как да сравняваш два сектора. Според нас би било най-добре всеки да разгледа анализа, да види нещата и да прецени за своя бранш кое е най-добре и къде не е съгласен“, добави Костадин Костадинов.