Добри добиви, безумно ниски цени! Така обобщават земеделските стопани от Добруджа картината при производството на лавандулово масло. През настоящата година природата се оказа милостива към стопаните и поднесе условия, подходящи за развитието на етерично-маслената култура.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

На този етап от лавандуловите полета се прибират добри количества зелена маса, които в дестилериите дават по 10-12 кг/дка масло. Това е два-три пъти повече в сравнение с лятото на 2021 г.

На фона на растящите разходи по производството на лавандулово масло, цената му продължава да пада. Тя е в пъти по-ниска от пика преди няколко години. През 2018 г. беше достигнат своеобразен рекорд от 200-250, дори 280 лв./кг масло. За съжаление след това последва рязък спад на цената до 50-55 лв./кг, а в момента според производителите офертите са още по-ниски. 

На пазара на лавандулово масло има голяма неяснота и несигурност, споделят стопаните от Добруджа. По думите им търговците предлагат масово в разгара на кампанията по 30-35 лв./кг. Повече - по 70-80 лв./кг ще получат тези поризводители, които имат сключени договори с едно от най-големите предприятия за преработка в региона. На този етап по-добри са изгледите пред фермерите, регистрирани като биологични производители. През последните 2-3 години, след срива на пазара, само биопродукцията от Добруджа успява да се реализира на добра цена, споделят още производителите на лавандулово масло. Масово обаче се стигна до натрупване на неизкупено на етерично масло.

През лятото на 2021 г. стопаните дори отказаха да изваряват лавандулата и я оставиха на купчини край полетата. Оказа се, че разходите по добиването на лавандулово масло са по-големи от цената на пазара. През настоящата година картината е сходна. При 30-35 лв./кг не се покрива дори себестойността на ароматното етерично масло. 

По-високите разходи отказват земеделските стопани от отглеждането на лавандула. Продължава тенденцията за разораване на полетата с трайни насаждения. Така от над 90 000 дка с лавандула в Добричка област вече са останали са реколтиране 69 000 дка. Очаква се до броени дни да приключи прибирането на цветовете от ароматното растение.