Официалната статистика на Министерството на земеделието (МЗм) отчита ръст в добивите на розов цвят и лавандула. От сектора споделят и за по-добра изкупна цена на продукцията. Съвзема ли се производството на етеричномаслени култури у нас?

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

По оперативни данни към края на юни в страната са добити 12,3 хил. тона маслодайна роза, което е с 38,6% над нивото отпреди една година. Анализаторите отчитат увеличение както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар, който е скочил с близо 11%, достигайки до 281 кг/дка

От страна на производителите данните засега са малко по-различни, но отново с положителен знак. „В повечето стопанства на наши членове имаме информация за покачване на добивите в рамките на 20 - 30%. Можем да се надяваме на около 10 - 11 хил. тона”, заяви пред Агри.БГ Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

След няколко тежки години за розопроизводството и много занемарени градини, от сектора пристига и положителна новина относно цената 

Христо Николов: Изкупната цена на розата в тази кампания е беше в диапазон 2,50 – 3,00 лв/кг.

Това е двойно на миналогодишната, която беше 1,50 – 1,60 лв./кг. По думите на Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“, пред радио „Фокус” „цената покрива абсолютно всички необходими разходи на розопроизводителите, за да могат да обърнат внимание на градините си”, а секторът трудно, но започва да се изправя на крака. Оптимизмът в „Розопроизводство” все пак е дозиран.

Да, тази година получихме глътка въздух. От друга страна,разходите ни са много по-високи, торовете скочиха близо четири пъти, горивото - два пъти, себестойността е много по-голяма. Отчитайки това, че ние получихме компенсация за ниската цена и лошите условия миналата година под формата на COVID плащането и сега дестилериите платиха цена, която покрива себестойността макар и с минимална печалба, резултатът е положителен”, каза още Христо Николов.

В страната започна и реколтирането на лавандулови насаждения, от които до момента са прибрани 3,1 хил. тона по данни на МЗх. Реколтираните площи и производството към края на юни са нараснали в пъти, съответно с над 500% и над 700%. Средният добив засега е 419 кг/дка, което е с 33,5% повече от миналогодишния.

Подобни добиви като зелена маса и като рандеман етерично масло не са получавани през последните 3 години”, споделиха пред Агри.БГ производители по време на Осмия фестивал на лавандулата, който се проведе в Генерал Тошево. Цената за лавандулата също се очаква да е по-добра и да стартира от 70 и 100 лв./кг. Читател споделя, че в момента е 50 лв./кг, но все пак през пролетта се спрягаха стойности от по 30-35 лв./кг.