Приключи жътвата на ечемик в земеделските кооперации в Добричка област. Средните добиви достигат 550-600 кг/дка, съобщи Кирил Комитов, председател на ОСЗК в Добрич. Общо 38 са кооперативите, които членуват в браншовата организация. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

С ечемик са заложени над 63 000 дка в региона. Преди година резултатите от тази култура достигнаха около 570 кг/дка. През сухата 2020 г. ечемикът роди средно по 305 кг/дка от общо 18 000 дка. Тези добиви тогава бяха два пъти повече в сравнение с пшеницата, от която бяха прибрани до 178 кг/дка. 

Земеделските кооперации в Добричка област са към финала на прибирането на пшеницата – основната култура по полетата на Добруджа, която заема обичайно от 42 % до 45 % от площите във всяко стопанство. „Все още се жъне, добивите са малко по-ниски от миналогодишните. Не е лоша реколтата, лоша е търговията. Повече ни притеснява цената на зърното“, коментира Кирил Комитов. 

Средните добиви към момента в Добричка област възлизат на 500-550 кг/дка. Последните информации за ценитe на зърното вече са под 600 лв./тон, докато преди жътвата бяха със 100 лв. отгоре. Офертите за ечемик също са на по-ниски нива – 580-590 лв./тон, споделят производители. Борсовите цени вървят категорично надолу. Каква ще бъде посоката на търговията, ще зависи и от финала на преговорите в Турция между украински и руски делегации, които да дадат морски зелен коридор за износ на украинско зърно. 

„При тези цени на торовете, горивата, при тази инфлация, при това безвремие в политиката, липсата на пазар на пшеница ще доведе до фалити!“, предупреждава още Кирил Комитов.