Протест срещу ниските изкупни цени на доматите, дините и пъпешите се проведе в Любимец.

Земеделски производители коментираха, че предлаганите 0.30 лв за килограм домати и 0.20 лв. за килограм дини са подигравка с труда им, което ги обрича на разорение.

"Няма контрол по границите, има много внос и искаме правителството да осъществи контрол по големите борси, НАП да проверява, фитосанитарен контрол трябва да има", заяви Елена Терзиева пред БНТ.

Хората разказват, че едни от най-редовните клиенти на борсата в Любимец са гърци, които предпочитат българските плодове и зеленчуци, защото нашите са с по-добър вкус и качество, а техните са със завишено съдържание на нитрати. Продаваме под себестойността на продукцията, твърдят производителите, те не вярват, че до края на сезона ще успеят да покрият разходите си.

"Една семка е 20 стотинки, един килограм диня е 15 стотинки", обясни Петко Петков.

Радка Тенева и съпругът й отглеждат пъпеши. Голяма част от продукцията си изхвърлят, защото няма кой да я купи. "Сега е масовото бране, около 500 килограма берем всяка вечер, но цената е много ниска - от 40 до 70 стотинки най-едрия", разказа Радка Тенева.

Производителите от Любимец казват, че гардовете на тържищата в страната не им позволяват да продават там стоката си и им налагат по-ниски цени. Протестиращите настояват властите да се намесят незабавно в решаването на проблема, в противен случай до дни се заканват да блокират автомагистрала Марица.
 

снимка: Хасково. инфо
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!