Политиците са разпродали българското земеделие, за да можем да купуваме стоката от западния свят; за да може в България единственото, което да се прави е запълване на нужник. 

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Превърнали сме се само в консуматори, с никакво производство - само такова, каквото може да се конкурира с европейското. Всичко това е тъжно, но е факт или поне така изглежда от моята гледна точка. Това каза Христо Терзиев, зеленчукопроиводител от района на Първомай  в предаването “Агросвят” по Дарик радио.

Според него решението на проблема е много просто - а именно елиминиране на субсидиите за земеделие.

“Когато подпомагаш една стока - даваш пари на производителя. Той се състезава на пазара, за да му се купува стоката предлага най-конкуренатната цена или възможно най-ниската цена и това е супер. 

Само че по този начин - вие и баба ви отивате в един и същ магазин. Вие си купувате каквото си решите на тази цена, която е обявена. Баба ви си купува същото на същата цена, само че баба ви като си излезе от стаята и си гаси лампата, а вие си пълните кошниците и често изхвърляте половината от това, което купите.

Разбирате ли как се дава субсидията? Подпомагат хората, които консумират много, а тези които консумират малко - не. Тоест подпомагаш богатия човек, а не бедния. Това е безумието”, категоричен е Христо Терзиев. 

Как ние коментирахме темата за субсидиите в зеленчукопроизводството и другите важни теми от седмицата - вижте в тазседмичния AgriПодкаст. Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.