Средните цени на слънчогледа в идните 3-4 месеца ще са с 5% по-високи от нивата им за същия период на миналата година. Това прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) в месечния си бюлетин за ноември. 

Аграрен доклад 2019: Отливът на фермери се задълбочава

Тази тенденция се дължи на силното поскъпване на цените на палмовото масло на световните пазари от юли насам.

Макар и да достига рекордни нива на производство - от 76 млн. т за 2019/20 г., цената на палмовия продукт бележи ръст, поради очакваното повишаване на потреблението на биодизел в Индонезия и Малайзия, където се въвеждат задължителни изисквания за съдържание на биокомпонент в продаваните горива. От януари следващата година на пазара в Индонезия ще започне да се предлага В30 - гориво с 30% съдържание на биодизел, а до края на 2020 г. - и В50, твърдят властите в Джакарта. Това намалява износа на палмово масло от Индонезия и Малайзия, които заедно държат 84% от производството на продукта в световен мащаб. В съчетание с по-ниска от очакваната реколта, поради настъпилата суша, това води до повишаване на цената му на световните пазари и увеличение цената на конкурентни култури, като слънчогледа.

Цените на рапицата също вървят нагоре, като цената ще се покачи с 10 лв./т от 675 лв./т през ноември до 685 лв./т в следващите няколко месеца, прогнозират от САРА. Средната цена за 2019/2020 г. се очаква да достигне 680 лв./т.

При основните зърнени култури се очаква леко сезнно повишение на цените, заради разходите за съхранение и по-високите разходи за транспорт през зимата.