Страхувам се, че до 2020 г. 2/3 от сегашните малки производители няма да съществуват. Това е много сериозен проблем и то не само за сектора, но и за демографското развитие. Малките производители са хората, които живеят в селата. Това коментираха от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) за Фермер.БГ.
 
 
„Големият проблем на малките е, че може би, те са най-многобройните като брой, но в същото време и най-разнородните по всякакви критерии – социални, икономически, демографски и т.н. Именно това прави обединението им много трудно, особено когато държавата не е заела ясна позиция и подкрепа в тази посока. Говорим за сдружения, организации на производители, но всичко остава основно на документи, а ако не – за една малка информирана част“, смятат от НСМСФП.
 
[news]
По думите им много актуална в последно време е идеята за иновативното земеделие, България обаче продължава да подкрепя модел, който цели да облагодетелства около 3% от земеделските производители. 
 
„В последната годна спряхме да правим опити да се опитаме да влезем в диалог с нашето министерство, тъй като няма чуваемост. И да, малките производители и преработватели имат специална подпрограма, само че тя вече по средата на програмния период има едно единствено отваряне и то с много съмнителни критерии за одобряване на проекти“, допълниха от браншовата структура.
 
От сдружението припомниха, че секторът е изключително чувствителен.
 
„Ако се погледнат статистиките 3 години назад, ще видим, че има около 30% стопанства, които са изчезнали или официално са прекратили дейността си. При така създадената политическа ситуация смятам, че това ще се запази като тенденция. Икономическият интерес на този малък процент, в момента ползващо основните блага от тези 2 инструмента, правят така, че да не се случат нещата в посоката, която искаме. Дори да имаме благоприятно политическо ръководство, което да реши да предприеме стъпки в съживяване и развитие на малките производители, смятам, че това ще предизвика провал и оставки“, заключиха от НСМСФП.