Непредсказуемо време, колебанията на пазара и опасностите, свързани с експлоатацията на селскостопанска техника, правят земеделието една от най-опасните и стресови занимания в Америка, сочат национални агенции, цитирани от електронното издание uaex.edu.
 
 
За съжаление всички тези фактори оказват не по-малко неблагоприятно влияние и у нас. И ако до миналия век професия фермер се считаше по-скоро за свободен тип предприемачество - хоби, отколкото за сериозно занимание, днес нещата изглеждат далеч по-различно. 
 
Снимка: www.modernfarmer.com
 
Редица промени настъпиха в структурата на сектора. Несигурните добиви, продиктувани до голяма степен от променливото време. В съчетание с нестабилния пазар и непрестанно променящата се нормативна уредба, водят не просто до безпокойство, но и причиняват висок стрес на земеделските стопани.
 
„Земеделието стана една много сложна административно организирана дейност. Земеделецът освен, че трябва да знае и добре да познава законите, с които работи, е поставен пред много сериозни изпитания – да чете много нормативна база, да се съобразява с много нормативни процедури, заради непрекъсната заплаха от санкция. В това отношение професията доста се е променила. Днес не можем да си представим онзи земеделец. Това са хора, които имат още повече работа на компютър, много повече общуване с държавни и контролни органи. Така че стресът при тях значително нараства. Ако преди тяхното време беше посветено на това изцяло да си гледат продукцията, сега вече то трябва да бъде разпределено 2/3 администрация към 1/3 земеделски практики“, коментира адвокат Ивана Мурджева, специалист в областта на земеделското законодателство и в частност в регулацията на секторите “Вино” и малки производства на храни за Фермер.БГ.
 
 
 
По думите й земеделецът не бива да бъде превръщан в администратор.
 
„Според мен при малките предприятия и микро бизнесите трябва да се дава възможност а лесното им стартиране – с лесни регулаторни практики, с лесни регистрационни режими, с облекчено данъчно и осигурително законодателство. Земеделието е изключително сложна, но и много семпла дейност. Няма нужда да се намесват твърде много сложни процедури в нея“, добави Мурджева.
 
Според нея обаче вървим към максимално усложняване на нормативната уредба.
 
„Стана държавна мантра да променяме закона. Все повече вървим към максимално усложняване на нормативната уредба. А законите са толкова сложно свързана система. Самият език на законите става все по-лош и създава възможности за своеобразни тълкувания, какво е искал да каже автора. Затова и казвам, че вървим към усложняване“, заключи Ивана Мурджева.