Ниските температури в края на април са довели до различна степен на измръзване на овощните видове в област Кюстендил.
 
Проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил коментира пред БНР:
[news]
Най-ниско, които са разположени в полетата, където са и основните масиви, от ябълка, слива, отчасти черешата, пострадаха сериозно. Може би някои насаждения са над 90, а други – сливови насаждения особено, са около 100 процента измръзнали. Но картината е различна във всички долини, във всички равнини и баирчета. Доказа се за пореден път, че във високото горе, на втора, трета тераса на Кюстендилския регион черешата специално се позапази повече. Там щетата е до 40-50%, но има места, където е и 100%.
 
Щети по черешите има и във Варненския, Шуменския и Пловдивския регион. В много местности у нас обаче насажденията са запазени и реколтата е изобилна. Проблеми може да има и ако заради жеги плодовете узреят бързо, без да наедреят, посочи проф. Домозетов.