За трета поредна година съм потърпевш от градушките в изключително големи размери. Песимист съм относно новия Закон за градушките, предложената форма на финансиране и особено самолетния способ, каза зърнопроизводителят Димитър Мачуганов за Агенция „Фокус“.
 
По думите му методът със самолетите е спорен и успеваемостта му е сравнително малка. Липсват специалисти, които да убедят него и колегите му, че този способ е по-добрият и надежден вариант като превенция срещу градушките. „Има генератори, толкова много съвременни технологии вече са създадени на сравнително добри цени“, обяснява земеделецът.
 
Той припомня, че самолетният способ е и по-скъп вариант, който ще затрудни земеделските производители. В сегашния проектозакон земеделците са тези, които трябва да плащат държавна такса за борба с градушките. „А къде е финансовата тежест на общинската, държавната, личната собственост“, пита Мачуганов.
 
По думите му самолетният способ е спорен не само за стопаните, но и за застрахователите, които отказват да участват финансово. „Проблемът е, че стои съмнението колко са ефективни новините методи, каква полза ще имат в борбата с градушките“, твърди стопанинът от Ловешко. 
 
Друг проблем, който той посочва, е, че трябва да има диверсификация на всяка тежест, за всяка различна земеделска култура. „В сегашния модел тя е разделена поравно, на декар, говоря за един земеделски производител с 10 хил. дка зърнени култури и друг с 200 дка зеленчуци. Трябва да се поработи и по този въпрос“, предлага Мачуганов.
 
Според него има нужда от компромисен вариант, като например пилотно пускане на предлаганите нови методи. Той предлага да се наемат машини от Германия, която има опит със самолетите, и проектът да се пусне за една година. „Така ще видим, че работи. Така ще убедят хората и целия земеделски сектор, че това е добрият вариант. Имаме нужда наистина да бъдем убедени докрай. Това е правилно“, убеден е зърнопроизводителят.