В продължаващата глобална борба срещу африканската чума по свинете (АЧС), компания разработи приложение за цялостно онлайн управление и оценка на биологичната сигурност във фермата. 
 
 
Инструментът, наречен ASF Combat, позволява на свиневъдите на оценят района, в който се намира фермата им и им дава съвети затова как да подобрят биосигурността в стопанството си.
 
АЧС е опустошителна вирусна инфекция. Тя причиняваща тежка клинична болест и висока смъртност. Заболяването не може да се лекува и понастоящем няма налични ефективни ваксини. АЧС не засяга хората.
 
На дневна база свинефермите са изправени пред множество видове рискове за биосигурност, но някои от тях остават незабелязани, казва собственикът на приложението.
 
Ако фермата е разположена в засегната от АЧС зона, рискът от заразяване се увеличава. Превенция обаче може да се постигне, ако се елиминират основните рискове. Безплатното приложение помага именно затова. Инструментът оценява риска за навлизане на АЧС в няколко категории: животни, транспортни средства, хора и работна ръка, управление на фермата, хранене на животните и местоположение.
 
 
Проверка на Фермер.БГ показа, че попълването на въпросника за всяка една от категориите отнема не повече от минута. Въпреки че няма опция за превод на български език, като регион може да бъде избрана България. Възможните опции за превод на анкетата са: английски, немски, френски, испански, италиански, китайски, корейски, холандски, руски, сръбски, украинским полски. Обратната връзка, която се дава към фермерите, след попълването на анкетата, е насочена директно към оценката на риска за съответната ферма. Това обаче в никакъв случай не трябва да означава, че инструментът може да замени съветите на ветеринарния лекар. 
 
В края на измината 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) анонсира ново приложение за смартфони – модул „Лов“. То бе представено на работна среща в агенцията. 
 
Чрез мобилното приложение ще се набират необходимите данни за отстреляни диви свине и взетите от тях проби. То е разработено по поръчка на БАБХ, а създателите му проведоха обучение за работа с него, съобщи пресцентърът на Агенцията.
 
Очаква се модулът да облекчи процеса по обработването на информацията за отстреляни диви свине. Ловците ще могат да виждат дистанционно резултата от изпратените проби, като това ще съкрати времето между изпращането на пробата и получаването на резултата, както и ще премахне нуждата от хартиени писма. Цялата информация ще бъде налична онлайн.
 
Все още обаче няма информация откъде ще може да се изтегли приложението, влязло ли е в употреба, какво представлява и до колко ще бъде полезно. На страницата на агенцията в Google Play също няма информация за ново приложение, единственото активно такова е Проби мляко, което е част от „Модул мляко“.
 
Мерките срещу АЧС продължават на европейско ниво. През този месец предстои Европейската комисия и Международната организация по прехрана и земеделие (ФАО) да направят одит, за да се предприемат общи действия за овладяване на разпространението на заразата.