При червен или оранжев код за опасно горещо време за хората, които работят на полето, са нужни конкретни мерки. Част от тях са организационни и основно касаят промяна на работното време така, че да се работи в часови диапазони с по-ниска температура, съветват от Инспекция по труда.

Как да предпазим здравето си, когато сме на полето

Практиката сочи, че в земеделието отдавна са се наложили такива практики.

„Моята работа нито е на открито, нито на съвсем закрито. Влизам в оранжерията сутрин много рано и приключвам първата част от работния ден най-късно около 11:00 часа. Втората я започвам около 16:00 часа, защото по-рано не може да се издържи. Освен жегата имам чувството, че ми спира въздухът, въпреки че са осигурени вентилационни отвори. Няма как обаче вътре да пуснем климатик”, разказва Павлина Иванова, която отглежда домати.

Според нея обаче прекалено горещите дни тази година не са толкова много до настоящия момент. Същото разказва и пастир, който е нает да извежда стадо от 100 овце на паша.

„То и за мен, и за животните мярката е една и съща. Като стане много горещо завеждам животните под някоя сянка и пладнуваме. Като захлади – пак излизаме по ливадите и това е. Какви мерки?! Дядо ми е правил така и аз правя така и мисля, че това е правилното. Ако искам някой да ми осигурява топла зимата и хладно лятото, да съм станал чиновник, а не овчар”, коментира Богдан Тодоров.

Ако той може сам да си направи организация обаче, има големи групи от хора, които работят заедно на полето, и за тях трябва да се вземат мерки, които дори са описани в специална наредба.

Според експертите за тези хора на базата на всяко предупреждение от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) незабавно трябва да се направи подходящ режим на работно време.

Други мерки включват подходящо работно облекло и средства за защита, за да се минимизира рискът от топлинен удар, стаи за възстановяване на топлинния баланс на организма, разхладителни и тонизиращи напитки за работниците.