Пререгистрацията за стопанската 2019 – 2020 г., която започна на 2 октомври миналата година, продължава до 15 юни 2020, а не до 9 юни, както е по правило, потвърдиха от Министерството на земеделието (МЗХГ) за Агри.БГ.

Вижте ТУК всички необходими документи

До удължаването на крайния срок за пререгистрация се стигна, след като от агроминистерството дадоха още 5 дни за заявления без санкции за директни плащания в Кампания 2020 – до 20 май включително.

Регистрираните земеделски стопани трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри.

“На първо място земеделецът трябва да попълни електронния вариант на анкетна карта и анкетен формуляр от сайта на земеделското министерство. След това трябва да свали документите, да ги принтира и да завери анкетната си карта и формуляр в близката общинска служба “Земеделие”, обясниха от една от областните служби за Агри.БГ още през месец януари.

Ако няма промяна в данните, регистрираният стопанин или упълномощеното от него лице подава единствено декларация за липса на промени в регистрацията.

През месец март обаче от Министерството на земеделието препоръчаха подаването на документите в условията на пандемия да става изцяло електронно. За целта е уредено това да става по електронната поща.

Тези, които нямат възможност за това, могат да посетят службите по земеделие след предварително записан час, за да няма струпвания на хора. 

Друга възможност за подаване на документи за пререгистрация е чрез куриерски услуги и Български пощи, като датата на пощенското клеймо трябва да е до 15 юни. След обработка на документите, служителите на Областните служби по земеделие (ОСЗ) изпращат документите в Областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ) за извършване на пререгистрацията и се свързват със стопаните, за да ги информират, че данните им са качени в регистъра и заверката за стопанската година е извършена. 

Регистрация на нови земеделски стопани се извършва през цялата стопанска година, припомнят от Министерството на земеделието.