В началото на юли тази година Министерски съвет отпусна 4,5 млн. лева за предотвратяване на африканската чума по свинете (АЧС). На 12 декември то одобри преразпределение на сумата, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Допълнителните разходи бяха отпуснати по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Те бяха предвидени за изпълнението на неотложни мерки срещу заразата.
 
Една от тези мерки е информационна кампания на МЗХГ, която да запознае хората със заболяването. Нека припомним, че първият случай на АЧС в страната беше регистриран на 30 август 2018 г. 
 
Друга мярка е обособяването на места за първична обработка на дива свиня и ями за отпадни животински продукти към ловните дружинки. 
 
Откриването на ловния сезон за групов лов на дива свиня наложи закупуване на допълнителни материали за диагностика, с които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да открива и доказва заболяването. 
 
Преразпределението на средствата ще обезпечи също ремонта, оборудването и изграждането на дезинфекционни съоръжения по Граничните контролно-пропускателни пунктове в страната.