Днес, 15 октомври, празнуваме Международния ден на дамите в селското стопанство. Агри.БГ честити празника на нежната половина в сектора.

Дамите в селското стопанство - рубрика на Агри.БГ

Броят на жените в селското стопанство се увеличава през последните години, макар и бавно. Това отчита Европейската комисия (ЕК) в свой доклад. По данни на Евростат от 2016 г. всеки четвърти мениджър в агросектора у нас е жена. България и днес се нарежда напред в класацията за мястото на жените в управленската структура на селското стопанство в ЕС.

 

Ето как изглеждат цифрите към 2019 г.:


Латвия, Литва, - 45%
Румъния - 34%
Естония - 33%
Италия - 32%
Австрия - 31%
Португалия - 30%
Полша - 29%
Гърция - 27%
Унгария - 27%
Хърватия - 26%
България - 25%
Кипър - 23%
Испания - 23%
Франция - 21%
Словения - 20%
Словакия - 19%
Люксембург - 17%
Швеция - 15%
Обединеното кралство - 15%
Белгия -14%
Чехия, Финландия - 12%
Ирландия - 11%
Германия - 10%
Дания - 8%
Малта - 6%
Холандия - 5%

 
Въпреки това дискриминацията в сектора стои на дневен ред, според участниците във форума "Силни жени за силно земеделие" в Европа“, организиран от Комитета на жените към Копа-Коджека, който се проведе през март тази година. На форума жените в сектора настояха за мерки за насърчаване на равенството между половете в селските райони в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), както и включването на тематични подпрограми, които да отговорят на нуждите на жените.


Темата за дамите в селското стопанство е много лична и за Агри.БГ. Според нас жените в земеделието са една от движещите сили в сектора. Именно това показваме още от 2016 г. когато стартирахме рубриката си за “Дамите в селското стопанство”. Първо участие в нея взе министър Десислава Танева. Вече три години се стараем да покажем силата на жените в сектора, тяхната мотивация, професионализъм и отдаденост, която далеч не е по-малка от тази на мъжката половина