Традиционният празник на прасковата ще се състои за 15 път в сливенското село Гавраилово. Празникът "Златна праскова" ще се проведе от 26 до 30 юли 2016 година, съобщиха от пресцентъра на община Сливен. Проявата е под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости.
 
Официалното откриване е на 28 юли с кръгла маса на тема: „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”  с участието на министър Танева и водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив. По-рано ще бъде открита изложба на праскови и дегустация на площада пред читалището в селото и приветствия от домакини и гости на празника.
 
Предвидена е изложба на участниците в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”, изложба на рисунки на тема „Праскова”, изложба на тема „Прасковата – минало, настояще, бъдеще”, както и демонстрация как се прави сладко от праскови в Гавраилово.
 
Проявите започват на 26 юли с двудневна изложба на Димитър Рачев в галерия „Май” в Сливен. В празничната програма са включени много конкурси, състезания и изложби на самодейци от селото, които ще се провеждат на площада пред читалището. На 30 юли /събота/, отново на площада, ще се състои среща на Калайджиевия род.
 
Събитието се организира от община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметство - село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД.