Директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов ще направи кратко описание на 10 перспективни ябълкови сорта по време на традиционния за региона „Празник на плодородието”. Два от сортовете са дело на учените от звеното към Селскостопанска академия. Организатори и домакини на тържествата, които ще се проведат на 04 и 05 октомври (петък и събота) са общината и Института по земеделие в Кюстендил.

Празненството е наследник на Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., преминал под патронажа на тогавашното Министерство на търговията и земеделието, съобщи проф. Домозетов. Празникът на плодородието се провежда всяка година в продължение на два дни. Официалното откриване ще бъде днес - 04 октомври, от 17.30 ч. на площад „Велбъжд” в Кюстендил.

По време на тържествата ще бъде представено изобилието и плодородието на Кюстендилския овощарски край. Художествено аранжирани кътове ще радват посетителите. Есенните дни на плодородието се съпътстват от научна сесия на Института по земеделие, Инвестиционен форум, Карнавал на плодородието и атракции, съобщи още проф. Домозетов.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!