Празник на черешата 2013 ще се проведе на 21 и 22 юни в град Кюстендил.

Два поредни дни от месец юни ежегодно се посвещават на Празника на черешата, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България, съобщават от отдел Култура в Община Кюастендил.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона. Празникът се организира от община Кюстендил и отдел; Култура и духовно развитие".

Първият етап от празника преминава под надслов - „Черешата в занаятите”. Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.

Паралелно с това се провежда фолклорния празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор. Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.

В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - кървинг изкуство, както и красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.

Всяка година партньор на Общинате е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.

За поредна година част от празника ще бъде гостуването на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Неговата програма включва провеждането на кулинарна изложба на уникални регионални ястия, представени от жители на района, участващи в празника. Специално жури, което включва представители на медиите, местната общинска администрация, шеф-готвачи и официални гости, оценява ястията по утвърдени критерии и обявава победителите в различните категории, които получават предметни награди.

Част от фестивала е демонстрационно готвене на професионална кухня, на което се изявяват ученици от професионалната гимназия по туризъм в селището-домакин.

В програмата на празненството са включени и детски пленер и пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика, представителна извадка от националната изложба за детски рисунки „Рецептите на баба”.

Двудневните черешови празненства завършват с богата художествена програма. Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат.

Програма:

21 юни, петък
Градинката пред Община Кюстендил
16.00 ч. - Фолклорен празник „Черешчица род родила”
- Изложба-базар на череши и черешови произведения
- Изложение на занаятчии и производители
17.30 ч. - Официално откриване на празника на Черешата
17.40 ч. - Фолклорен празник „Черешчица род родила

22 юни, събота
Градинката пред Община Кюстендил
11.30 ч. - Представяне перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие - Кюстендил
12.00 ч. - Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд
16.00 ч. - Фолклорен празник „Черешчица род родила
20:00 ч. – Площад „Велбъжд” - заключителен концерт, връчване на награди „Златен печат ” за 2013 г. на Община Кюстендил

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!