Близо 40 000 глави на прасета ще паднат днес в неравна битка в дворове по селата и градовете на България. Традицията и "сбирането на прасе" в навечерието на Коледа ще обедини кулинарните пристрастия на българина, заедно със споделянето на ракията и виното от новата реколта - домашно производство.

 

Все по-налагаща се тенденция е и гледането на Коледно прасе по поръчка от страна на граждани, които се съмняват в качеството на свинското по магазините и предпочитат да заложат на доверени хора на село.

 

коледно прасе

 

В пред-празничната и опияняваща обстановка при коленето на прасе обаче, изникват поредните стряскащи данни за производството на свинско в България. Оказва се, че месарската индустрия у нас работи предимно с вносно свинско, включително сланина, изрезки и др. остатъчни продукти, предимно от страни като Дания, Германия, Холандия. Вносът спрямо произведеното в България свинско е над 80%.

 

 

Справка на Фермер.БГ показва, че вносът на живи свине за 2011-а спрямо 2010-а е скочил с 83% до 29 089 броя, главно внос от Румъния, Холандия и Германия.  Данните за 2012-а година спрямо 2011 пък добавят още главоломно нарастващ внос на близо 100 000 живи свине.

 

Преструктурирането на свиневъдството върви в положителна насока, според експерти на МЗХ, тъй като през последните 2 години намалява броя на стопанствата, а се увеличава броя на отглежданите животни, което говори за окрупняване на отрасъла. Към момента обаче не съществуват стимулиращи или ограничаващи мерки, които да накарат родните месопреработвателни предприятия да работят с родна , а не с вносна продукция.

 

цени на фуражи

 

Прасета, предали Богу дух,  дават фира на припек на зимното слънце :

 

 

 

 

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!