Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов внесе в парламента информация за нелоялните търговски практики, известни като двоен стандарт при храните в България и в други страни-членки на ЕС.
 
 
У нас са проведени три проучвания по отношение на двойния стандарт на храните в периода от миналата пролет досега, стана ясно от писмения отговор на въпрос от депутата Даниел Йорданов.
 
Един от фрапиращите случаи е със сирене тип "моцарела", при  което са установени разлики в цвета и вкуса на стоката на българския пазар и на предлаганата в страни, като Германия, Австрия, Италия, Чехия.
 
„В българския аналог има наличие на шупли и наличие на утайка в саламурата, които липсват в европейския. На етикета на българския аналог е обявено нетно количество 220 грама и отцедено количество 125 грама. След претеглянетому се установява нетно количество 209.6 грама и отцедено количество 99.4 грама“, описва нарушението министърът.
 
Той припомня, че през март 2017 г. със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е създадена работна група със задача да извърши проучване на пазара и да изготви анализ на определени групи храни и показатели.
 
При първото изследване са купени 30 продукта от пет големи групи - шоколадови изделия, безалкохолни напитки и сокове, детски храни, млечни продукти и месни продукти. За половината от стоките е установено, че са с 20% до 100% по-високи цени в България, отколкото в Германия и Австрия.
 
 
„Проучването и в трите си етапа включваше храни, произведени от големи международни компании, чиито седалища и производствени предприятия се намират основно извън територията на България“, отбелязва Румен Порожанов.
 
Той уточнява, че анализът на храните и в трите етапа е показал, че са спазени изискванията на европейския регламент за предоставяне на информация на потребителите върху етикетите на стоките.
 
Министърът обяснява също, че за да бъдат предприети действия на европейско равнище трябва да има законодателство, което не допуска различното качество и състав на храни от една и съща търговска марка.
 
Румен Порожанов припомня, че по време на Форума на високо равнище "Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата", проведен в София, еврокомисарят Вера Юрова представи вижданията на ЕК за промени в няколко европейски директиви. 
 
Те ще помогнат да се спрат практиките за производството на храни, продавани под една и съща марка, но с различни съставки за различните пазари в Европа. 
 
„Едва тогава ще може да се премине и към стъпки за налагане на санкции на производителите, които продължават да прилагат подобни нелоялни практики и които водят до подвеждане на потребителите“, подчерта министърът.
 
Според него, първата крачка вече е направена: от ЕК чрез Съвместния изследователски център (JRC) е разработена и хармонизирана методология за подбор и анализ на храни. 
 
„България ще продължи да участва в инициативите за елиминиране на "двойния стандарт", работим съвместно с останалите държави членки, като се надяваме да направим така, че "двойният стандарт" по отношение на храните да бъде премахнат“, обобщава министър Порожанов.