Нова проверка на идентични продукти на нашия и на западноевропейския пазар показа над 20% разлики в етикетите и над 40% по-високи цени при нас, съобщи пред бТВ министърът на земеделието Румен Порожанов.
 
 
В изследването са включени 53 хранителни продукта от 11 групи храни, като са направени 106 проби между 21 февруари и 20 април. Сравнявани са продукти, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия. Чехия е една от страните, които също се оплакват от различни стандарти, но изследването установява, че ние имаме по-лоши храни и от чешките, каза министърът.
 
При 40 продукта има идентична информация на етикетите, но при 13 стоки, или в 25% от случаите, има различия в състава и хранителната стойност. Това са мляко за малки деца, моцарела. При безалкохолни напитки със съдържание на портокал на една и съща фирма например, най-ниско е съдържанието на плод у нас, както и в Унгария – 5%, докато в Италия е 12%. В половината държави напитката се прави със захар, а в другите, включително и у нас – със заместител. Има и разлика в газираността.
 
Различия са установени и при сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон. Вкусови разлики са налице при пет продукта – моцарела, безалкохолни, шоколад.
 
Физикохимични разлики има само при един продукт – адаптирано мляко за малки деца. У нас то е с по-високо съдържание на растителни мазнини, но с по-ниско съдържание на макроелементи и витамини.
 
 
При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, показва още проверката, каза Порожанов, като уточни, че говори за нетни цени без ДДС. Най-фрапиращият случай е паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия. При детските храни пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, отколкото в България.
 
Резултатите от това изследване процентово са аналогични на данните от предишното, посочи министърът. „Дебатът за еднаквото качество на продуктите, за еднаквото качество на потребителя, който трябва да бъде един на европейския пазар, е тема, поставена няколко пъти на Съвета на министрите и многократно всички страни членки от Централна и Източна Европа настояваме за единна европейска регулация“, каза Порожанов.
 
Обясненията за различния състав обикновено са, че производителите се базират на различни изследвания за вкусовите нагласи на съответния пазар. 
 
По думите на министъра, темата за цените е по-деликатна. За конкретните изброени продукти цените се образуват от съответните вериги магазини. „Защо са го ценообразувли по този начин трябва да е тема на отделен разговор с тях“, каза Порожанов.
 
Той отбеляза, че еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова първоначално не е приела проблема като твърде сериозен, но вече е променила позицията си. Има предложени промени в три директиви, свързани с потребителите, и от днес започват работните срещи в Брюксел, отчете министърът.