В петък в 11 часа млади фермери от различни региони на страната ще се съберат пред Парламента за Национален протест на младите фермери. Организацията и този път е чрез социалните мрежи, а участието си в протеста са заявили десетки млади фермери от Търговище, Разград, Русе, Бургас, Хасково, Кърджали, Благоевград и други.

 

Протестният поход на младите фермери ще започне от Парламента, ще мине през Министерството на финансите (МФ) и ще завърши пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Младите земеделски производители и фермери продължават да настояват за незабавно отваряне на прием по мярка 112.

 

Фермер.БГ припомня, че в края на септември зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев обяви, че приемът по мярка 141 - "Създаване на полупазарни стопанства" ще бъде отворена догодина, а приемът по мярка 112 - "Създаване на стопанства на млади фермери" ще бъде отворен до един месец, тоест до края на октомври. Той уточни, че на този етап сумата, която може да се осигури по мярката, е 20 млн. лева, като половината от нея, или 10 млн. лева, са от бюджета на МЗХ и ДФЗ и с нея може да се направят първите плащания по 400 проекта на млади фермери.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!