Законова поправка, след прието предложение за промяна в Закона за водите, постъпило в Народното събрание през този месец, може да доведе до пълното съсипване на българските реки, предупреждават от WWF България.
 
 
С новата поправка в Закона за водите се позволява изграждане на мини-ВЕЦ системи в защитени територии. Практически тя би премахнала защитата на европейската мрежа Натура 2000, когато става дума за строеж на малки водноелектрически централи, обясняват от WWF. 
 
Проблемът се състои в това, че малките ВЕЦ по реките нанасят тежки и необратими вреди на естествените речни екосистеми. Водноелектрическата енергия като цяло се смята за щадяща природата, защото не генерира вредни емисии във въздуха. Намесата в природата обаче, особено без нужното внимание към местните екосистеми, има поразяващ ефект.
 
[news]
Законовата промяна би решила много проблеми на фирми, които имат проекти за малки ВЕЦ системи. Това обаче ще е за сметка на природата, биоразнообразието, а в дългосрочен план и безопасността на местните общности, категорични са от WWF България.
 
„Би било изключително позорно, ако в края на мандата си този парламент си позволи да приеме скандалното предложение в разрез с политиката, току-що обявена от Европейската комисия и подкрепяна от България в качеството ѝ на страна членка на ЕС“, посочват от WWF България.