Наблюдава се покачване на цените на хлебната пшеница в Черноморския регион. Това най-вече важи за Русия и Украйна и се дължи на слабата реколта в ЕС. Плавното нарастване на цените на хлебната пшеница се отчита вече девета седмица, изчислиха експерти от руските аналитични компании SovEcon и IKAR, публикувани на www.ikar.ru. 
 
 
През изминалата седмица пшеницата от  III-ти клас поскъпна средно с 2-3 долара. С 2 долара пък се покачиха цените на руската царевица през същия период.
 
По официални данни от началото на юли до сега Русия е изнесла 14,8 млн. тона зърнени култури, в това число 11,7 млн. тона пшеница, 1,46 млн. тона ечемик и 1,25 млн. тона царевица.
 
Задържането на продажбите от страна на производителите повлия и на повишението на експортните котировки на пшеницата на украинския пазар. В същото време се отчете поевтиняване на украинската царевица с 3 долара.
 
 
Министерството на аграрната политика на Украйна оповести актуализирани данни за интензивността на износа през настоящия сезон (1 юли – 20 ноември 2016 г.) – 16,8 млн. тона, в това число: 9,5 млн.тона пшеница; 3,2 млн. тона царевица и около 4 млн. тона ечемик, пише ukragroconsult.com.
 
Прогнозите сочат, че износа на зърнени култури от Украйна през 2016-2017 г. ще бъде около 41 млн. тона, в сравнение с 39,4 млн.тона за предходния период – 2015-2016 г.