Ветеринарни власти от България и Сърбия работят заядно по проект за подбряване на системата за здравен контрол на селскостопански животни, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В Ниш, Сърбия се проведе работна среща между ветеринарните власти и ловци от България и Сърбия. Проведената среща е в рамките на проект “Съвместна информационна система за оптимизация на процесите “Едно здраве” в трансграничния регион“.

 

„Болестите не се съобразяват с държавните граници и затова трябва да има общ унифициран подход в предотвратяване на появата на заболявания. По-добре е да се занимаваме с превенция, отколкото с лечение“, заключи д-р Теодора Петкова, ръководител на проекта, който е обща инициатива между България и Сърбия с основна цел укрепване на териториалното сближаване между граничните териториални звена и подобряване на системата за контрол по отношение здравето на домашните и дивите животни и хората в целия пограничен район.

 

Важен е резултатът от проекта, който ще да де една функционираща информационна мрежа, която включва в себе си не само електронна система за обмен на информация, а и мрежа от експерти и специалисти, унифицирани процедури, което ще доведе до ефективна превенция и контрол на заболяванията в целия трансграничен регион.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!