Широколентовият интернет е неизбежно условие за фермерите, ако искат да се развиват и да бъдат в час с цифровото земеделие. 

Използвате ли цифрови технологии в земеделието?

Задължително изискване на Европейската комисия към Министерството на земеделието бе отварянето на прием по подмярка 7.3 за създаване на широколентова инфраструктура в малките населени места.

„Ние я отворихме. Появи се проблемна тема с неуточнени детайли, тъй като по дефолт изпълнител е Държавната агенция за електронно управление. Три месеца се изчистват всички детайли. На практика сме в готовност да обявим тази мярка през февруари или март по график“, обяви земеделският министър Десислава Танева. 

Общият размер на средствата, които ще бъдат отпуснати за одобрените проекти по подмярка 7.3, е 30 млн. евро.

Тя увери, че са изчистени всички спорни теми, но детайлите са били чисто технически. 

„Екипите на двете държавни институции успяхме да намерим разрешение, което е приемливо и за двете страни, защото имахме различни визии. Така че в близкия един месец ще стартираме мярката за широколентовия интернет“, категоричен е ресорният министър.

Цифровизацията на агросектора ще повиши доходите на фермерите

По темата за дигиталното земеделие страната ни вече може да се похвали и със собствена Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони. Документът бе разработен от Института за агростратегии и иновации и към момента е одобрен от Министерски съвет.

„Дейностите, които сме заложили в стратегията, са няколко. Те включват достъп до широколентов интернет. На второ място е изграждането на мрежа от метеостанции (260 на брой), които да бъдат свързани със софтуер и качени в блокчейн технология. По този начин цялата верига на заинтересовани ще има достъп до тези данни”, обясни преди време за Агри.БГ Светлана Боянова.

Предвидени са още средства за изследователска дейност и безплатен достъп на фермерите до съвременни цифрови умения. Една от другите препоръки е използването на блокчейн технологията.

„Това е една счетоводна книга, в която правиш записи и данните остават в нея. При нея се работи с определени алгоритми и не всеки може да прави корекции. Блокчейн дава по-голяма сигурност, прозрачност и доверие”, заключи Светлана Боянова.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.