В националната генетична банка на България се съхраняват над 3 млн. дози сперма, но експертите са категорични, че тя трябва постоянно да се обновява. Това се прави чрез двете станции по изкуствено осеменяване в страната – в София и Пловдив, но има сериозни трудности по отношение на закупуването на животни. Анализите на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) показват, че от над 40 бичета, които през 2013 г. са били тествани за различни болести, при наличието на които животните не могат да влязат в програмата за изкуствено осеменяване, едва 2 животни са били напълно здрави.

 

„Силно се надявам, че здравето на животните ще бъде много сериозна насока в работата на МЗХ. Имаме необходимост от много добра профилактична програма, особено за племенните стада”, категоричен е проф. Васил Николов, изп. директор на ИАСРЖ. По думите на проф. Николов към момента най-сериозно застрашени са породите коне. „Подписахме споразумение с развъдната организация и започваме разработване на програма за замразяване на сперма, на ембриони и се надяваме да има положителни резултати”, информира Николов.

 

Той съобщи, че е пуснал писмо до министъра на земеделието проф. Димитър Греков за издаване на заповед за разработването на нова наредба за развъдната дейност в говедовъдството и биволовъдството в България. От 2 г. страната ни е член на Световната организация по стандартизация и развъдна дейност в животновъдството чрез ИАСРЖ, което на практика означава, че в световната организация членуват и всички развъдни асоциации в областта на млечното и месодайното говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство и козевъдство.

 

Николов е категоричен, че дори само в контекста на това членство, страната ни има задължение да преведе нормативната си база в съответствие с изискванията на световната организация. „Материалите са преведени на български език. Нормативната база е огромна по обем – над 400 страници. Сега говорим за млечното говедовъдство и биволовъдство, но постепенно трябва да променим изцяло нормативната база у нас. В този смисъл, имаме още много работа и предизвикателства пред себе си”, допълни Николов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!