Националният институт за селскостопански изследвания (INRA) във Франция представи доклад за възможните алтернативи на системния хербицид глифозат в земеделието.
 
 
Учените подлагат на критичен анализ сегашната ситуация с употребата на активното вещество и разглежда проблемите, които е възможно да възникнат в случай на пълен отказ от препарата.
 
„Плугът отново ще придобие значимост при обработката на почвата, а също така трябва да се използват почвопокривни растения, които да потискат плевелната флора като „жив мулчер“. Съчетаването на различни мерки ще даде най-добрите шансове за успех“, се казва в доклада, цитиран от topagrar.com.
 
Изследователите се позовават на различни, вече ясни условия, при които описаните алтернативни методи няма да дадат резултати или ще подействат само частично.
 
 
Например, създаването на благоприятни условия за образуване на хумус с подходяща структура е несъвместимо с механичните решения за борба с плевелите.
 
Френският институт също не вижда възможности за замяна на препаратите при много стръмни или каменисти  терени. Без химически контрол не може да се мине и в такъв чувствителен сектор като производството на семена.
 
Учените предлагат да се подобри избирателната борба с плевелите с помощта на иновации в робототехниката. Значителен потенциал има и при селекционирането на основни агрокултури.
 
Освен това би трябвало да се разработят методи, чрез които постоянно да се намаляват запасите от семена на плевели в почвата.
Франция планира да извади глифозата от употреба в селското стопанство в период от три години.
 
Това беше потвърдено и от министърът на селското стопанство на страната Стефан Траверт. Колкото до отчета на INRA и предлаганите в него алтернативи, министърът е скептичен: „Това е сложен въпрос. Трябва да почакаме и да видим ще има ли реални алтернативи след три години.“