Заради COVID-19 не всички бенефициенти по държавната помощ за инвестиции в сектор „Растениевъдство“ могат да спазят сроковете за изпълнение на проектите, заяви пред Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

ДФЗ изплати над 1,4 млн. лв. de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

От асоциацията са се обърнали писмено до ДФ„Земеделие“ (ДФЗ) с молба за удължаване на сроковете, но все още нямат отговор. Крайните дати за изпълнение обаче наближават. „На едни сроковете им изтичат още през декември, а на други – през януари. Хората се притесняват“, обясни браншовият представител.

Мариана Милтенова: „Затруднения по изпълнението на проектите в ситуацията на пандемия има редица, банките също работят по-тромаво. Някои от нашите членове не могат да се вместят в сроковете. Те са започнали да правят инвестиции, но не са завършили процеса.

Имам информация от хора, на които им е отказано удължаване на срока, а други още чакат отговор.

Иначе мярката е много полезна. Един от нашите колеги си закупи ремарке за събиране на продукцията и заяви, че това е била много важна инвестиция, която изключително много е облекчила работата му. Ако има прием още веднъж, пак би кандидатствал."

Милтенова отчита положителния ефект от въвеждането на тази мярка като „стъпка напред в правилната посока“, но смята, че не е проявена достатъчно гъвкавост.

“Даде се възможност да се вземе авансово плащане само за тези, които са сключили договори през 2020 г., а тези, които бяха накрая на 2019 г., не можеха. Удължи се срокът за тези, които са от 2019 г., но за тазгодишните не можеше“, конкретизира представителят на сектора.

Държавната помощ за инвестиции беше възприета от малките и средни земеделци много по-добре отколкото инвестиционните мерки по ПРСР. Със средства стопаните можеха да се сдобият с машини за сортиране, пакетиране и охлаждане, съхранение, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична продукция.

От изказвания на изпълнителния директор на ДФЗ Васил Грудев през последните дни стана ясно, че Фондът приема отсрочка на изпълнението по инвестиционните мерки на ПРСР, но по отношение на държавната помощ не се споменава нищо.