Конфедерация на Българските Пчелари (КБП) стартира кампания за събиране на данни за отровени пчелни семейства и нанесени вреди на пчелите за 2016 година, като призовава всички пчелари да попълнят анкетна карта. Част от становищата на КБП са:

 

"През 2016г. това се оказа недостатъчно зло за пчеларството и за да бъде трагедията пълна, държавата (МЗХ) се включи активно в тровенето на пчелите чрез хаотичното пръскане срещу комарите, преносители на нодуларния дерматит по кравите. БАБХ пък разреши за 2016г. „ограничена” употреба на неоникотиноиди.

 

Какви са загубите от използването на пестициди за страната – това никой не знае. МЗХ ежегодно събира някаква статистическа информация за пчеларството, но тя е непълна, а това значи и неточна. Изглежда държавата не желае да се знае какви са годишните поражения за пчеларството от масовото използване на пестициди."

 

Данните ще се събират, обобщават и обработват от КБП. Обобщените резултати периодично ще се публикуват на сайта на Конфедерацията и в пчеларските вестници, а след края на годината ще се изготвя обобщена справка за нанесените вреди на пчеларството през цялата година.

 

Целият призив на КБП вижте тук:

Призив - обръщение от Конфедерация на българските пчелари към всички пчелари

 

Анкетната карта може да изтеглите оттук:

Анкетна карта за отровените пчелни семейства през 2016 г.