Най-разпространеният метод за продаване на меда в Полша е чрез директна продажба. Тогава клиентите са сигурни в качествата на продукта, който купуват, а и пчеларите вече са си изградили пазар. Това каза Валдемар Кудла, президент на Полски пчеларски съюз в интервю за Фермер.БГ.
 
 
- Вие сте президент на една от най-големите пчеларски неправителствени структури в Полша. Как бихте представили отрасъла си с няколко изречения?
- В Полша имаме около 60 000 пчелари, от които 32 000 членуват в основните пчеларски асоциации у нас. 1 200 000 пък е броят на пчелните семейства у нас. Най-голямото стопанства е с около 3 хил. кошера. Като цяло в Полша една е голямата и независима асоциация, като освен нея имаме и около 7-8 по-малки организации, асоциации и съюзи. Положителното е, че на база сравнения с 2016 г., броят на пчелните семейства, както и на пчеларите се увеличава през годините.
 
- Кой е най-разпространеният начин за продаване на пчелната продукция в Полша?
- Най-разпространеният метод са директните продажби към клиентите. Пчелар-потребител е доказано най-добрият метод у нас. Много от пчеларите вече са създали своята пазарна ниша, а освен това продават и на изложения. Разбира се, не липсват и случаи, при които пчелари продават и на преработватели.
 
Като цяло медоносната продукция, която произвеждаме не е достатъчна, за да покрие консумацията на мед в Полша. Затова сме принудени и да вкарваме вносна продукция, най-вече от Украйна.
 
- А България? Виждате ли страната ни като потенциален партньор и вносител на мед в Полша?
- Не сме се замисляли, но ако предлагате добър и чист мед, ние сме отворени. Както каза произвеждаме много по-малко, отколкото е консумацията на мед в Полша. 
 
- Каква е най-общо цената на меда в Полша? 
- Както казахте и вие, цената на меда заивиси от неговия вид. Най-общо цената е около 28 полски злоти (13,10 лв.) за килограм рапичен мед и около 68 полски злоти (31,80 лв.) за килограм мед от пирен. Това са цени за директни продажби, а тези от преработвателите не са чак толкова добри.
 
- Какви са регулациите? 
- Имаме правни регулации. Законът е либерален за пчеларите и ние сме доволни. Най-общо има два начин за продажба на меда: Първият касае пчеларите, които реализират големи продажби. Може да кажем тези с над 80 кошера.  Вторият касае по-малките стопани, които реализират продукцията си за селскостопански цели. При тях изискванията са много по-малки и законът е по-либерален.
 
- Какви са финансовите стимули, които получават пчеларите в Полша?
- Имаме национална програма за пчеларите. Половината пари по нея са от националния бюджет, а другата половина идва от Европейския съюз (ЕС). Що се касае до направленията, пчеларите могат да получат субсидии за купуване на пчелни майки, машини и инвентар, лекарства. Освен това имаме програма за провеждане на обучения, както и за изследвания в сектора. Имаме праг на подпомагането, например за подвижно пчеларство трябва да имаш минимум 30 кошера, докато за купуване на пчелни майки няма такова ограничение.
 
- Застъпено ли е подвижното пчеларство при вас и какви са изискванията?
- Подвижното пчеларство е много разпространено. ЕС подпомага и пчеларите, които го практикуват. Аз знам, че в България всеки кошер трябва да има идентификационна табелка, докато при нас това не е така. За да практикуваме подвижно пчеларство трябва просто да уведомим съответната отговорна институция затова.
 
- Всеки един сектор има своите проблеми. Кои може да откроите като водещи в полското пчеларство?
- Разбира се, много са проблемите и в полското пчеларство – пестицидите, болестите, а понякога и самите пчелари. Най-големият проблем в момента за нас е свързан с монокултурите. Имаме много и то големи площи само с една култура. В тази връзка през настоящата година имаме амбицията да засадим 1 млн. медоносни растения.