Пчелари от пограничните райони се преселват в Гърция и регистрират кошерите си там, заради по-големи субсидии, съобщи пред репортер на Фермер.БГ  Пламен Иванов, председател на Национален браншови пчеларски съюз. 

Според браншовика,  кризата е притиснала голяма част от хората, които се занимават с пчели и всеки търси някаква алтернатива, тъй като секторът е на доизживяване, твърди още той. 
 
„За пореден път пчеларите са забравени от всякакви програми и стратегии. Замазват ни очите с Национална пчеларска програма. Не ни обръщат внимание, не са ни викали в комисии за да ни чуят исканията”, посочи Пламен Иванов. Сдружилите се стопани на пчели настояват за субсидиране на пчелно семейство, както и да се помисли за финансово стимулиране заради опрашителната дейност на медоносните насекоми. 
 
В секторът се чувства напрежение, което подсказва, че след есенната подготовка на кошерите, стопаните ще потърсят някакъв начин да изразят недоволството си, тъй като всички други, които са протестирали са получили някакви средства – животновъди, зърнопроизводители и тютюнопроизводители.