Една от първите задачи на новото правителство трябва да бъде изготвянето на закон, който да забрани пръскането с неоникотиноидните инсектициди, които водят до масова смърт на пчелни семейства. Около тази идея се обединиха протестиращите пчелари в няколко града на страната днес.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: „Спрете пестицидите, убиващи пчелите”, „Да спасим пчелите, да запазим живота!”, „Без пчели на този свят всички ще умрем от глад”, „Пчелите загиват, концерните просперират”, които да привлекат вниманието на управляващите.

Пчелари протестираха днес пред сградата на Областна управа в гр. Шумен. Протестът беше организиран от Съюза на българските пчелари (СБП), като получи подкрепа от Областния браншови пчеларски съюз - "Лудогорска пчела" гр. Разград и други пчеларски дружества. В протеста се включиха и пчелари от общините Венец, Каолиново, Велики Преслав, Смядово, Нови пазар, Разград и Търговище. Това съобщи за Фермер. БГ Даниела Челебиева, член на управителния съвет на Съюза на българските пчелари и председател на общинската структура към Съюза в Шумен.  

Само за двата часа, вкоито протече протестът, в инициираната подписка за въвеждане на пълна забрана на използването на трите широко използвани пестицида, свързани с причиняването на смърттта на пчелите, са се включили над 250 души. Още днес подписката ще бъде внесена в Областна управа, посочи Челебиева.

Протестиращите настояват да се изготви законопроект и забраната да бъде въведена още от есента. “Това трябва да бъде сред първите задачи на новото правителство”, каза още Даниела Челебиева. Тя призова гражданите и неправителствените организации, които не са ги подкрепили днес, да се включат в следващите протестни действия в страната. “Ние искаме това да се превърне в протестна вълна. Какво друго можем да направим освен да протестираме? Всички и най-вече управляващите трябва да си дадат сметка, че загинат ли пчелите, ще загинем и ние”, допълни още Даниела Челебиева.

Протест на пчеларите имаше днес и във Варна. Той също беше подкрепен от пчелари от областта, граждани и асоциации. “Като организатор на протеста съм доволен, защото смятам, че протестните действия днес постигнаха целта си”, коментира пред Фермер.БГ Янко Янков, председател на Областната пчеларска организация във Варна.

Протестиращите пчелари в морската столица подкрепят исканията на колегите си от цялата страна за въвеждането на пълна забрана на използването на неоникотиноидни пестициди за обработка на земеделските площи, които са основната причина за завишения процент на смъртност при пчелите.

Янков припомни, че на проведения на 30-ти март конгрес на българските пчелари, са се взели решения за организиране на протестни действия в страната. На срещата пчеларите са оформили и три протестни писма –  до Комисията по земеделие в Европарламента, до Президенството на Република България и до Министър-председателя на България.
 
Протестиращите пчелари във Варна и Шумен днес показаха своята подкрепа относно, изложените в протестните писма искания. Подписка за въвеждане на пълна забрана на използването на трите широко използвани пестицида е инициирана и във Варна, като почти всички присъствали на днешния протест са се подписали.

Областният управител на Варна – Коста Базитов е поканил протестиращите на дискусия в приемната зала на управата, за да изслуша специалното искане на варненските пчелари, което е адресирано до него. Искнето е във връзка с проблемите не пчеларството в област Варна.

“Получи се една много хубава и ефективна дискусия. Доволен съм, че областният управител ни изслуша. Получихме неговото уверение, че  исканията ни ще бъдат препратени към министерството, президентството и европейския парламент”, коментира още Янко Янков.

“Това е първият протест на пчелари във Варна, но искам да подчертая, че пчеларското общество в областта е добре организирано. Днешният протест не е случаен. Освен проблемите на национално ниво, пчеларството има проблеми и в различните области на страната. В област Варна, ние отчитаме като такъв неефективността на Държавната профилактична програма. Тук тя трудно постига целта си по откриване на заразните заболявания по пчелите, въпреки наличието на подготвени пчелари, готови да съдействат на отговорните специалисти да я провеждат. Не може ветеринарните лекари, които посещават нашите пчелини, да демонстрират пренебрежение и  да ни казват, че нашия закон за пчеларството тях не ги вълнува. Пчеларите в областта недоволстват от това”, допълни още Янков.

От Съюза на българските пчелари съобщиха, че протести ще има и в други градове на страната. На 16.04, вторник, пчеларите, които днес протестираха в Шумен, ще подкрепят протеста на колегите си от Търговище. Общонационалният протест на пчеларите ще е на 22.04 в София, където протестиращите отново ще изложат своето основно искане – мораториум на употребата на неоникотиноидните пестициди.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!