Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от утре, 15 юни, първата за 2018 г. ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. 
 
 
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система, уточниха от БАБХ.
 
Според съобщението, препоръчително е домашните животни в обработваните райони да се държат затворени, а кучетата - на повод, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. 
 
Ветеринарните лекари съветват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. 
 
Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки, като ще се започне от летище Приморско, област Бургас, и ще се премине през летищата в Балчик, област Добрич, Ерден, област Монтана, Кондофрей, област Перник, и Малево, област Хасково. 
 
 
Разпръскването на ваксините ще се извърши през следващите 16 дни в зависимост от атмосферните условия. Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, велико Търново, Плевен и Враца, като няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. 
 
Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ, допълниха от Агенцията.