Продължителните дъждове и непостоянните температури се отразяват негативно върху качеството на зеленчуците, коментира за Фермер.БГ зеленчукопроизводителят Стоян Динов. Близо 3 000 декара са площите със зеленчуци – домати, пипер, патладжан, фасул, грах, царевица, които стопанисва производителят.

 

„Всеки следващ дъжд е предпоставка за развитието на болести по зеленчуците. От пролетта досега след всеки дъжд се налагаше да третираме площите с препарати. Това от своя страна сериозно оскъпява себестойността на производството, а цената на пазара не е висока“, заяви Динов.

 

Той допълни, че за момента работи по договор с голяма търговка верига за изкупуване на произведения пипер. Като повечето зеленчукопроизводители Динов има площи и с дини. За производството на дини е категоричен, че е „по-скоро социална политика за хората, които работят на бостаните“. Причината е в изключително ниската изкупна цена на дините.

 

Според Динов няма как вносните плодове и зеленчуци да изчезнат от българския пазар. „Конкуренция винаги ще има – в един отворен пазар няма как да липсва конкуренция. Няма как да влияем върху пазара след като сме приели да бъдем част от този общ европейски пазар“, коментира Динов.

 

Той е категоричен, единственият начин сектор Зеленчукопроизводство не само да оцелява, а и да се развива, е национална държавна стратегия за сектора. „Държавата е тази, която трябва да приложи механизми за подпомагане на производителите си, за да бъдат те конкурентни с цени. С рестриктивни форми няма да стане“, заяви още Динов.

 

Производителят допълни, че стратегия за сектор Зеленчукопроизводство има, въпросът е заложените правила и мерки да бъдат прилагани на практика, а не да съществуват само като документ.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!