Един от сериозните проблеми през миналата година беше масовото нападение от кафява ръжда по пшеницата. Върху този проблем беше обърнато внимание и по време на годишната среща на Байер България със земеделски производители. 
 
Поговорихме за кафявата ръжда с Ивелин Тончев от компанията. 
 
„Като една типична за България болест, през миналата година отново ни изненада. И в резултат на натрупването на много инокулум още от есента, върху самосевките първо, се наблюдаваше развитие на кафява ръжда през ноември месец, а сега в момента – върху поникващите пшеници, на места, там, където има по-добро развитие, отново виждаме наличие на сороси от кафява ръжда. Това показва, че натискът е налице и тази година не бива да се замисляме дали ще се случи развитието на кафява ръжда, а по-скоро кога и в какви мащаби ще бъде то.
 
И за да не бъдем изненадани отново фирма Байер предлага едно чудесно решение за справяне с тази болест – два от своите отлични фунгициди – а именно комбинацията като технология – първо третиране със Солигор, което да защити посева в рамките на няколко седмици след третирането и впоследствие, когато се развие флаговия лист, да се заложи на Зантара, като премиален фунгицид, който освен перфектната защита до жътва, може в случай на по-напреднало развитие на кафява ръжда, да върне една стъпка болестта назад, тъй като има много добър лечебен ефект, заложен в Зантара заради активното вещество – биксафен“, посочи Тончев. 
 
 
Комбинацията Солигор със Зантара е едно чудесно решение за справяне във всяка една ситуация с две фунгицидни третирания в пшеницата през сезон 2019. 
 
Регионалният мениджър на Байер за Северна, Централна и Западна България Милен Мильов разказа какви са пакетните предложения в житни на лидера в растителната защита за 2019-а г., от които могат да се възползват земеделските производители. 
 
„На първо място е нашата икономична технология за растителна защита, в която предлагаме третирането да се извърши със Секатор и Фалкон, а впоследствие със Солигор на флагов лист“, каза Мильов. 
 
Пакетът през тази година е с доста повече Фалкон и е за 300 дка, добави Мильов. 
 
В стандартната технология на Байер специалистите препоръчват третирането на се извършва с 80 мл/дка Солигор и Сфера Макс 40 мл/дка. 
 
Земеделските производители ще могат да купят в началото пакет Секотор-Солигор, който може да се нарече нов, тъй като в него има 3 л Секатор и 20 л Солигор и ще може да се приложи на площ от 250 до 300 дка. 
 
 
„След като веднъж купят пакета Секатор-Солигор, производителите ще могат да си купят Сфера Макс за същата площ с допълнителна отстъпка от цената в размер на 5%“, обърна внимание регионалният мениджър на Байер за Северна, Централна и Западна България. 
 
За тези производители, които искат да развият възможно най-добрия потенциал за добив на своите посеви, Байер предлага своята премиална технология. 
 
„Която е съставена от първо третиране със Секатор и Солигор и следващо третиране във фаза флагов лист, начало на изкласяване – със Зантара в доза 125 мл/дка. Когато предпочетат тази премиална технология, те ще могат да купят Секатор и Солигор в пакет отново и впоследствие индивидуално да си купят Зантара за второ третиране“, обясни Мильов. 
 
По отношение на справянето с житните плевели в пшеница, през тази година Байер предлага нов пакет, който е Атлантис Флекс с Фалкон. 
 
„В пакета те ще получат 3 кг Атлантис Флекс с 5 л Фалкон, като на всеки пет пакета закупени, съответният регионален представител на Байер ще предостави 5 литра Фалкон бонус. Идеята на този пакет е, че той ще може да се използва на площ от 100 дка, съответно ще приложат Атлантис Флекс в доза 30 г/дка и Фалкон в доза 60 мл за първо третиране“, информира Милен Мильов. 
 
Друг пакет за справяне с житни плевели в пшеница и ечемика, това е пакетът Пума Промо, който от миналата година е с безплатен Солигор към него. 
 
Пакетът представлява 15 л Пума, което е количество за 150 дка, с 5 л бонус Солигор. Той покрива около 40% от площите с противожитния хербицид. 
 
 
Царевицата е най-рентабилната култура за миналата година. Очаква се тази година площите с тази култура да се увеличат. Николай Черкезов, Търговски мениджър Декалб семена направи кратко обобщение на резултатите до момента. 
 
„Те са изключително впечатляващи. 30% е ръстът на заявките за семена DEKALB към настоящия момент. И трябва да се има предвид, че има още около месец и половина, един период на последно вземане на решения, през който очакваме и допълнителни заявки от нашите партньори. 
 
През тази кампания запазихме традицията да предлагаме нови продукти. Тази година те са в трите групи на зрялост – ранен, средзнокъсен и късен продукт. Ранният е 3972, среднокъсният е 5075, а късният – 5685. това, което обединява и трите продукта е, че те са толерантни на студени почви по време на сеитба. А впоследствие имат изключително бързо първоначално развитие. Много важен елемент, характеристика за царевицата е ранният цъфтеж, който им помага да преодолеят периода на високи температури и засушаване. И в крайна  сметка се прибират с една оптимална влага при достигане на техническа зрялост“, каза Черкезов. 
 
За да опазят посевите си от плевели и болести, земеделските производители имат насреща устойчиви решения, предложени от Байер. 
Едно от тях е технологията Капрено
 
Продуктът е много добър. Там, където няма балур от коренища, горещо го препоръчвам. Идеална работа върши срещу абсолютно всички проблемни плевели при царевицата, каза от своя страна Петър Илиев, агроном в земеделско стопанство. 
 
Аденго е друг от хербицидите на Байер, който има много добра популярност сред земеделските производители, отглеждащи царевица. Той може да се използва в царевица веднага след сеитба. Според специалистите ранното вегетационно приложение на хербицид е висшият пилотаж в отглеждането на царевица. 
 
 
Като пакет пък Байер предлага Капрено в съчетание с Мерлин Флекс
 
„Пакетът представлява комбинация от стабилен почвен хербицид като Мерлин Флекс с един изключително широкоспектърен вегетационен хербицид, с ясно изразено почвено последействие. Поради тази причина, нашата препоръка е когато двата продукта се купуват заедно Мерлин Флекс да се използва в по-ниска от регистрираната доза – 25 мл/дка. Тази доза ще даде много добър контрол на житни и широколистни плевели, непосредствено след сеитба, когато минат първите дъждове. Тогава ние ще имаме един гарантирано чист старт на царевицата и впоследствие на 5-6-и лист ще приложим Капрено, така че да доизчистим посева от вторично заплевеляване и да осигурим чистота до жътва“, посочи Милен Мильов. 
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.