Съвсем скоро новите технологии ще заменят пълноценно четириногите помощници на пастирите. Един от най-новите модели дронове на цена 3,5 хил. долара може да записва звуци и да ги възпроизвежда чрез високоговорител. Вие избирате дали да бъде силен кучешки лай или други команди, пише изданието radionz.co.nz. 

Космическа компания влиза в прецизното земеделие

По наблюдения на специалиста по безпилотни летателни апарати Адам Кер през последните две години фермерите използвали дронове, за да се справят с мръсна, опасна или рутинна работа. 

Овцевъдите често използвали дроновете, за да наглеждат овцете и да проверяват наличието на фураж и вода на отделните пасища. След това излязоха дронове с високоговорители и ние си помислихме – защо не?, казва Кер. 

Собствениците на ферми, които вече са тествали технологията, казват, че овцете и кравите никога не атакуват лаещи дронове, докато в отношението си към кучетата понякога се държат агресивно. 

Лаещите дронове се справят с работата на пастири далеч по-бързо от кучетата. За целта, разбира се, са необходими навици на оператор и практически опит в работата с кучета-пастири. В лошо време дронът е незаменим помощник, категоричен е пастирът Кори Ламбет от Кентърбъри, Великобритания. 

Добрата новина за кучетата-пастири е, че няма да останат без работа, поне в краткосрочна перспектива. Дроновете са скъпо удоволствие и не бива да се забравя, че имат нужда от техническа поддръжка и ограничено действие при лоши метеорологични условия.