Първата Академия за фермери в България ще се проведе в Сливен между 4 и 7 април 2016 г. Организатори на събитието са DLG – Германско Земеделско Общество, Националният съюз на говедовъдите в България и HL-TopMix. Проектът за тази академия се дискутира отдавна по време на срещите на Българо-немската работна група на Министерствата на земеделието на България и Германия.  
 
В дните на провеждане на Академията 20 български говедовъди ще имат възможност да почерпят опит от немски експерти в областта на управлението на фермите и млечното говедовъдство чрез презентации, практически упражнения и демонстрации, посещения във ферми, групови занимания, след което ще получат  DLG-сертификат. Сред инструкторите на Академията ще бъде Улрих Веструп (Ulrich Westrup), Вице-президент на DLG. Той е управител на стадо и собственик на ферма в долна Саксония, Германия. Стопанисва 600 дойни крави (с млеконадой 11.900 кг /крава на година) и 713 ха земя. 
 
Първото издание на Академията за фермери ще е с акцент върху Обучение на мениджъри на стада и има за цел да предостави на родните животновъди основни умения да могат самостоятелно да планират и да вземат решения, да делегират и да изпълняват задачи; да правят оценка на база събрани данни и да общуват и обучават служителите си. Животновъдите ще имат възможност да натрупат експертно знание и ключови мениджърски умения, приложими и необходими за успешното управление на млечни ферми, както и да откриват слабостите в стопанството, да оползотворяват потенциала за постигане на устойчив икономически успех и възвръщаемост на инвестицията. 
 
В рамките на Академията за фермери ще се проведат обучения и тренинги по следните панели
Структура на организацията на работа- зони на отговорност, работен план за различните оперативни звена, стандартни оперативни процедури; 
Управление на младите стада - наблюдение на младите крави – хранене, оценка на общото здраве, превенция на заболяванията, необходимо оборудване; 
Работа на терен - обследване на проблемна крава, оценка по външен вид, сигнали за проблема, работа със стетоскоп, тест кетоза и урина, препоръки за действие;
Управление на силажа - принципи при приготвяне на силажа, рязане и накълцване по дължина, пълнене и покриване на ямата, управление на аеробната стабилност, хранителни качества. 
Доене и качество на млякото – програма на доенето; оборудване за доене, качество на млякото; безопасност на млякото.  
 
Повече за DLG – Германско Земеделско Общество 
DLG (German Agricultural Society)  е независима и водеща организация на експерти в секторите земеделие и животновъдство в Германия.  DLG работи на международно ниво и споделя знания и опит по целия свят. Занимава се с обучения в земеделския и хранителния сектор; Организация на търговски селскостопански изложения – например EuroTier and Agritechnica, Хановер; Тества оборудване и старт на ферми; сертифицира на храни. 
Със своята дейност DLG насърчава техническия и научния прогрес и поставя стандарти за качество. DLG е основано през 1885 г. и има 26 000 членове. 
 
DLG Академията в Германия
DLG Академията в Германия провежда семинари и обучения с цел създаване на ключови квалификации за бъдещето. Това е специално създадена програма, където знанието и уменията могат да бъдат директно приложени във фермата и стопанствата – показва трансформирането на бизнес практиките в практическо ноу-хау (know-how).  През 2015 г. от DLG са обучени 1990 фермера в 149 семинара.
 
За провеждането на Първата Академия за фермери в България спомагат компаниите HL-TopMix, BASF, Агритоп, БиоКом, Euro Tie, Caisley, Kuhn и Геномика.
 
Допълнителна информация за участие в Академията можете да получите от:
Г-н Михаил Михайлов – Национален Съюз на Говедовъдите в България, тел.: 0894337263
Албена Мирчева – HL-TopMix, тел. 0887330696, e-mail: [email protected]
 
Медиен партньор на Първата Академия за фермери в България е Фермер.БГ.