Първата по рода си у нас Академия за фермери, организирана от HL-TopMix и DLG - най-голямата фермерска организация в Германия, започна в град Сливен, предаде репортер на Фермер.БГ. Партньор на събитието е Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), който от няколко години настоява за стартирането на подобен род обучения.
 
Събитието бе официално открито в хотел Национал в гр. Сливен от кмета на общината Стефан Радев. В своето приветствие той поздрави организаторите за това, че  мероприятието е насочено към повишаване уменията на стопаните и им дава възможност за обмяна на опит и знания.

 
Форумът уважи депутатът и член на комисията по земеделие Мария Белова, която заяви, че е изключително щастлива от провеждането на това събитие, на което може да се почерпи пряк опит от европейските фермери и чрез знания фермерите да преминат по-леко през кризата.



Приветствие на откриването направи и Рангел Матански, съпредседател от НСГБ. Той заяви, че организацията винаги е била радетел за това фермерите да бъдат в крак с технологиите. „Първата стъпка наистина е учението, втората и третата – сдружаването и пазарите. Първата стъпка я правим днес, време за втората и третата, за да преминем успешно през днешната криза“, посочи Матански.

 
Не на последно място, Пламен Даскалов, съдружник в HL-TopMix също приветства фермерите за тяхното участие в Академията:
 
“Изключително съм щастлив да видя това събитие реализирано. В рамките на следващите дни нашите лектори ще дадат по-добри знания. Ние не може да влияем на цената на млякото, но чрез нашите лектори от DLG ще може да намерим по-добри практики, за да могат нашите ферми да бъдат не просто оцеляващи, но и да станат печeливши!” Той отправи послание към първите участващи фермери в Академията, да разпространят научените знания сред своите колеги и увери, че HL-TopMix ще направи всичко възможно този пилотен проект да продължи в бъдеще.”

 
Първите фермери в Академията споделиха, че имат високи очаквания към този форум на знанието – да усвоят тънкостите на ефективното управление, да получат повече знания за ефективното хранене, да обогатят знанията си за ефективно отглеждане, както и да обменят опит с колегите си.

 
Представителите от DLG заявиха от своя страна, че се радват да са в България за първия семинар за мениджъри на стада и представиха своя лектор - Улрих Веструп, вицепрезидент в DLG и потомствен фермер с голямо дружество, включващо кравеферма, инсталация за биогаз и земеделско производство.
 
През следващите три дни фермерите ще имат възможност да се потопят дълбоко в структурното управление на фермата, ефективното хранене, здравето на животните. Предвидена е и практическа част в модерно изградена ферма близо до гр. Сливен. 
 
Фермер.БГ е медиен партньор на първата Академия за фермери и ще проследи събитието с подробни репортажи.