Пълната забрана за строителство на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в плодородни ниви ще бъде смекчена. Това прие вчера на първо четене парламентарната комисия по земеделие. Промяната е по искане на министерството на икономиката и енергетиката.

Преди месец правителството одобри поправки, който забраняваха строителството на ВЕИ в земеделски земи от I дo IV категория. Те бяха по предложение на министерството на земеделието. Според текста, който влезе в комисията, забраната остава, освен в случаите, когато ВЕИ обектът попада в "територии, определени от специализирани карти към националния план за енергията от възобновяеми източници".

Тези карти ще се изготвят от икономическото министерство и ще се одобряват от правителството. "Има създадена работна група между икономическото и земеделското министерство, която да работи по картите", съобщи зам.-министърът на икономиката Мая Христова.

Според зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова новият проект намира баланса между интересите на земеделските производители и инвеститорите в чиста енергия.

По време на дебата представители на организации от ВЕИ сектора отново коментираха, че в този си вид проектът е дискриминационен, тъй като не забранява строителството на хотели или други обекти в плодородни ниви, а само на енергийни.

От земеделското министерство отговориха, че за разлика от другите инвеститорите във ВЕИ имат преференции като задължителни договори за изкупуване на енергията.

 

Източник: в-к Дневник