До седмица се очаква да отпаднат някои от мерките, наложени на животновъдите и търговците в областите Ямбол, Бургас и Хасково заради чумата по дребните преживни животни, съобщиха за Фермер.БГ експерти. 
 
 
Заради инфекцията, открита миналото лято за първи път у нас и на територията на ЕС, беше наложена забрана за транспортиране на живи овце, кози и продукти от тях извън трите области. Месото и млякото, получени в районите с ограничения, се маркират със знак „диамант“, като продажбата им е ограничена също в рамките на тези области.
 
„По отношение на ограничителните мерки и наложените рестрикции в три области на територията на България във връзка с болестта чума по дребни преживни животни – настоящият въпрос е в процес на вътрешна дискусия между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Европейската комисия (ЕК)”, съобщиха за Фермер.БГ от пресцентъра на Агенцията по храните.
 
 

Според информацията в близките дни се очаква окончателно становище от ЕК. 

 
„Въз основа на това настоящите рестрикции ще бъдат ревизирани с цел улесняване движението на животни и продукти от тях от зоните, поставени под ограничение и надзор“, допълниха от пресцентъра.
 
Междувременно продължава оспорването по съдебен ред на заповедта на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол за заличаване на овцефермата на Ана Петрова и Тодор Димитров като животновъден обект. През лятото стопаните, подкрепяни от доброволци, не допуснаха ветеринарните власти да унищожат стадото им, въпреки съмненията за две инфектирани животни там. От публикации във фейсбук стана ясно, че една от съмнителните овце във фермата е родила през декември две здрави агънца. 
 
Следващото заседание на Ямболския административен съд по делото е насрочено за 23 януари тази година.