Дъждовете и ниските температури в Добричка област стопираха прибирането на лавандулата. По последни данни вече са ожънати половината от засетите 72 000 дка с етерично-маслената култура. Земеделските стопани се надяват лятото бързо да се върне, тъй като при сухо и горещо време лавандулата дава най-добри добиви.

Дестилериите в Добруджа тръгнаха на пълни обороти

 

Студът и влагата свалят маслото от съцветията и резултатите при дестилиране рязко спадат, уточняват още фермерите. До момента добивът от зелена маса, която влиза в предприятията за изваряване, е средно 644 кг/дка. Най-високи са тези показатели в община Ген.Тошево – 720 кг/дка. 


Добивите от лавандулов цвят могат да бъдат от 200 до 800-900 кг от декар, като зависят от възрастта на насажеднията и годината. „В дъждовни години сме добивали по 3-4 кг масло от 800 кг зелена маса. Имаме години и с по 15 кг от същото количество ожъната растителност. Важно е дали маслото се е качило в съцветията, а това зависи от климатичните условия”, подчертава Добрин Начев, който отглежда 600 дка с лавандула в община Ген.Тошево. Според Юлия Пенкова от село Победа, официалната статистика се дава в килограми зелена маса, а това не е правилно. Важен е крайният резултат, който се добива, а това е маслото. 


Земеделските стопани от Добричко отчитат през настоящата година една особеност. Сравнително добрите добиви окосен лавандулов цвят пускат много малко количество масло. Масово по дестилериите извличат по 6-8 кг/дка, въпреки големите количества растителност, оплакват се фермери. Според тях това може да се дължи на продължителната висока въздушна влажност през юни и началото на юли. Предстои след края на кампанията да се направят нужните анализи за количеството и качеството на лавандуловата реколта. В предходни години добивите от масло са достигали до 15-19 кг/дка. 


Изкупната цена на лавандулата също „играе” според тенденциите на пазара и климатичните условия. През годините маслото се е търгувало от 65-80 лв./кг до 110-120 лв./кг. През лятото на 2018 г. стигна до неочакваните 250-260 лв./кг. 


Площите с ароматната лилава билка драстично нараснаха в Добруджа и от около 600 дка преди 10 години, сега са малко над 72 000 дка. Пионери в производството на етерично-маслената култура е община Ген.Тошево, в която вече има 25 000 дка с лавандула и 12 действащи дестилерии.