"Изкупната цена на овчето мляко, която ни обявиха за новия сезон, е с 10% ръст спрямо миналогодишната, а инфлацията е много повече, разходите по производството нараснаха в пъти”, коментира пред Агри.БГ животновъдът от Монтанско Методи Лаков.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Той отглежда около 200 овце и скоро очаква първите продажби на тазгодишната си продукция. Методи сравнява, че миналата година по същото време цената на овчето му мляко била 1,80 лв./л, а предложението от мандрите за тази година по думите му ще е за 2,00 лв./л „Обществена тайна е, че мандрите се събират веднъж месечно и договарят изкупните цени”, добавя още овцевъдът.

Цената на агнетата този сезон също не е мръднала значително за Методи. През 2022 г. първите си агнета той продал за 9 лв./кг на дребно. Преди дни получил оферта за 10 лв./кг, която приел.

Цената на агнетата върви на едро от 8,50 лв./кг до 10 лв./кг. На дребно колегите споделят, че ще продават на 12 лв./кг. Нека погледнем другите цени. Един пакет каменна сол в Монтанско е 62 стотинки.

В момента искат по 0,35 лева за килограм люцерна. За 200 овце и 17 биволици, които отглеждам, днес ми трябват 3 бали, което са 500 лв. само за това. Токът също хвръкна в небесата. Нещата вече са много сериозни, обяснява Лаков.

Темата с предпразничните цени на агнешкото, както обикновено събра различни мнения, някои от които противоположни, но от страна на овцевъдите ръстът в цените е оправдан и дори незадоволителен.

„Преди 2 години цената на зърното, което е в основата на фуражите за агнетата, бе 0,30 лв./кг, в момента цената на същото зърно е 0,65 лв./кг. Токът, който е най- важният консуматив във фермата, скочи със 110% за 2 години. Осигуровките ни за няма и година скочиха с над 70%. На фона на това 12лв./кг е минималното, което може да искаме, коментира стопанин под тематична статия.

Овцевъдът от Монтанско е притеснен не само от това дали приходите му ще успеят да покрият разходите, а и от политиката в сектора. Той подчертава, че заживелите за малко областни консултативни съвети по животновъдство от три години не функционират поне за област Монтана, а проблемите на обикновения животновъд остават без решения.

„Нашите цени са почти същите като преди. Притеснява ме и това, че по новите правила, ако нямаш пасища за всичките си животни, ще получиш санкции. Откъде да ги вземем?! Общински или държавен фонд над 10 дка се взима само от най-големите фирми или тяхната мрежа от фирми”, казва още Методи Лаков.