Овцевъди и козевъди се събират на форум в София, с който ще поставят началото на изготвяне на стратегия за развитието на сектора. Това съобщиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за Фермер.БГ.
 
 
Събитието ще се проведе на 2 юли от 10:00 ч. в Дома на Европа. Форумът е на тема: „Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027“.
 
„Всичко това е във връзка със задълбочаващите се разминавания в нуждите на бранша и ситуацията в момента. Ще бъдат дискутирани и новите препоръки от Европейския парламент (ЕП) към Комисията (ЕК), във връзка с чувствителността на секторите „Овцевъдство“ и „Козевъдство“, обясниха от НОКА.
 
Инициативата е съвместна. Организатори са НОКА и евродепутата Момчил Неков. Очакванията са да присъстват овцевъдните и козевъдни асоциации, специалисти от аграрните университети, ССА и МЗХГ.
 
[news]
Преди по-малко от седмица влязоха в сила промените за производство на млечни продукти, които бяха силно препоръчани от бранша. Според НОКА това бе и най-важната промяна за бранша. С изменението в Наредба №1 за хигиената на храните, производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, няма да могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.
 
От НОКА предлагат още и въвеждането на обозначения на етикетите откъде е даден продукт. Според асоциацията трябва да се въведе практиката българските продукти, произведени по БДС да бъдат изцяло и само от български суровини и това да бъде проследимо и доказано. 
 
Заедно с това се предлага и проект за изменение и допълнение на Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Като тук идеята е премахване на съществуващите ограничения относно доставки в една и/или съседна на нея област и определяне на понятието „малки количества“ (под 100 литра)- за млечни продукти произведени от овче и козе мляко.