Днес Министерство на земеделието и храните внася Нотификация в Брюксел, относно промените в обвързаната подкрепа. С нея от 2017 година ще се прилагат нови правила при производството в секторите Животновъдство и Растениевъдство. След дискусия с браншовите организации, днес се подава Нотификацията, с обмислените промени.
 
Николай Колев от Съюза на дунавските овощари и Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз споделиха пред Фермер.БГ, че са изключително благодарни на Министерството и на целия екип, който се е погрижил за изготвянето на изчерпателния анализ. 
 
„За първи път решението за промяна в обвързаната подкрепа е направено на база на много задълбочен анализ. Специалистите от аграрното министерство наистина са взели под внимание всички фактори, които влияят на сектора“, обясни председателят на Добруджански овощарски съюз – Димитричка Търпанова.
 
Овощари обясняват, че за първи път Министерството представя подобен анализ.
 
„Много благодарим на министър Десислава Танева и на целият екип, който е подготвил данните. За първи път виждаме такова отношение към сектора“, допълни Търпанова.
 
Фермер.БГ припомня, че при обвързаната подкрепа в сектор Плодове и зеленчуци се обособяват две нови схеми – Схема за сливи и десертно грозде и Схема за дини, пъпеши и главесто зеле, а в три от вече съществуващите се правят промени – в Схемата за плодовете, в Схема за оранжерийните зеленчуци и в Схемата за зеленчуците – полско производство. 
 
От Схемата  за плодовете отпадат орехите поради значителното увеличение на площите и много високия дял на подпомагането в разходите за производство, а от Схемата за зеленчуците обвързана подкрепа няма да получават тиквите, зеленият фасул и зеленият грах.