Миналата година набрах 30 тона ябълки, но трудно ги продавам. Пазарът е заринат, а има и доста внос, оплаква се кюстендилският производител Румен Пешев пред Дарик.
 
Той определя цената им като изключително ниска – 50–60 ст. Част от ябълките изхвърля, друга слага по бидоните за ракия, трета дава на прасетата. Останали са му около 5–6 тона, но няма къде да ги съхранява. 
 
Пешев е успял да предаде около 10 тона ябълки в пунктове за изкупуване. В замяна е получил олио и захар. Оставил по-хубавите за продан, но трудно ги реализира. Със земеделие се занимава от 20 години, но досега не е имал проблеми с пазарите. Поне сливите е успял да продаде успешно, радва се производителят.
 
 
Неговият колега Вельо Иванов среща същите трудности. Една част от ябълките миналата година той оставил по дърветата. Други е подарил на приятели или е дал на животновъди, с които да изхранят своите овце, кози и крави. Все още има количества, които държи в мазето, но скоро ще се наложи да ги изхвърли, оплаква се овощарят.
 
Според кмета на кюстендилското село Шишковци – Климент Терзийски, трябва да се направи коренна промяна. Той предлага да се построи голяма консервна фабрика, където плодовете да се преработват. По думите му в момента в общината работят няколко малки цеха за нектар и сокове, но те са с малък капацитет.
 
Другото му предложение е общината заедно с Министерството на земеделието да направят голямо хладилно помещение, в което да се съхранява продукцията на земеделските производители от района.