233 млади фермери от област Кюстендил са заявили, че ще развиват пчеларство в региона, 13 фермери правят ферма за пъдпъдъци, двама за охлюви, а 29 – за калифорнийски червеи. Това съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, цитирани от в. "Струма“. Регистрираните за нетрадиционното за региона земеделие, ще кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

 

Общо 277 млади фермери от областта са подали заявленията си в дирекцията, с което са заявили намерението си да развиват животновъдни обекти. По думите на директора на областната агенция в Кюстендил д-р Първан Дангов, подобни животновъдни обекти са важни за региона.

 

„Дейността и производствата на тези животновъдни обекти са важни за поддържане на екологичното равновесие и е добре тези отрасли да бъдат интегрирани като добри земеделски практики в района. Най-хубавото е, че ще стимулират биологичното земеделие, както и бизнес средата”, обобщи данните директорът на ОДБХ-Кюстендил д-р Първан Дангов.

 

Той припомни, че лумбрикокултурата или отглеждането на червен калифорнийски червей, е позната още от древността, но в България е добило популярност след 1996 година. За последните две години в страната са изградени лумбрикоферми с промишлени капацитети, които произвеждат голямо количество биотор, което е сериозна основа за развитието на истинско биоземеделие.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!