Правителството отпусна днес допълнително до 5 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за тази година за изпълнение на мерки, свързани с националните доплащания и държавните помощи.
 
 
Пресслужбата на Министерския съвет съобщи това, без да уточнява uъм кои браншове и по кои мерки ще бъдат насочени допълнителните средства.
 
„Осигуряването на допълнителен финансов ресурс ще позволи насочване на по-съществен размер на подкрепа към земеделските стопани в момент, в който те имат необходимост от допълнително финансиране с оглед създалата се неблагоприятна климатична и епизоотична обстановка в страната“, отбелязва съобщението.
 
Информацията посочва най-общо, че парите ще се използват за възстановяване на средства по изпълнението на мерките, свързани с националните доплащания и държавните помощи.
 
С искане за държавна помощ de minimis за тази година стотици пчелари се готвят за протест на 10 декември в София пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите. 
 
Техни браншови организации са получили неофициална информация, че отпускането на такава помощ се подготвя, но вероятно не за всички стопани, а общата сума ще бъде 3,5 млн. лв. Според пчеларите това е крайно недостатъчно за 700-те хиляди пчелни семейства в страната.